Αντιμετώπιση πυρκαγιών με πυροσβεστήρες


1. Όταν αντιμετωπίζετε πυρκαγιά σε ανοιχτό χώρο, φροντίστε να έχτε πάντα τον αέρα στην πλάτη σας.


2. Ξεκινάτε την κατάσβεση πάντα από τη βάση της φωτιάς και περιμετρικά αυτής.


3. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς υγρού ή αερίου καύσιμου που διαρρέει, αρχίστε την κατάσβεση από τη βάση της διαρροής.


4. Σε πυρκαγιά μεγάλου σχετικά μεγέθους, η κατάσβεση είναι πιο αποτελεσματική όταν αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με πυροσβεστήρες περισσότερους του ενός και τους ανάλογους χρήστες.


5. Μην απομακρυνθείτε αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς διότι μπορεί αυτή να αναζωπυρωθεί.


6. Σε πυρκαγιά στο χώρο του κινητήρα ή της καμπίνας του αυτοκινήτου, μην ανοίγετε απότομα το καπό ή την πόρτα αντίστοιχα, αλλά προτιμήστε να τα ανοίξετε τόσο όσο χρειάζεται για να εισέλθει μόνο το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα και ξεκινήστε την κατάσβεση.


Πρόληψη πυρκαγιάς στο σπίτι

 

1.Μην ξεχνάτε το τηγάνι με λάδι στη φωτιά. Αυτό μπορεί να αναφλεγεί και να μεταδώσει την φωτιά στο υπόλοιπο σπίτι.

2.Συντηρείτε τακτικά τις ηλεκτρικές συσκευές, ελέγχετε τις καλωδιώσεις και μην υπερφορτώνετε το ηλεκτρικό δίκτυο (π.χ. πολλές συσκευές σε μια πρίζα).

3.Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με γυμνές φλόγες και ηλεκτρικό ρεύμα.

4.Φροντίστε να κλείνετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και τις εστίες θέρμανσης όταν φεύγετε από το σπίτι.

5.Μην καπνίζετε ποτέ ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και βεβαιωθείτε ότι τα αποτσίγαρα είναι τελείως σβησμένα πριν τα πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων.

6.Να διατηρείτε όλους τους χώρους καθαρούς και ιδιαίτερα τους επικίνδυνους για φωτιά, όπως το λεβητοστάσιο, κουζίνα, αποθήκες και κοινόχρηστους χώρους.

7.Για την ασφάλεια σας στο σπίτι πρέπει απαραίτητα να διαθέτετε τα εξής:

Στην κουζίνα

Φορητό πυροσβεστήρα

Αντιπυρική κουβέρτα

Φαρμακείο

Φωτιστικό ασφαλείας

·Στο λεβητοστάσιο

Αυτόματο ή φορητό πυροσβεστήρα 6 κιλών

Ανιχνευτή φυσικού αερίου

Ανιχνευτή καπνού

 

Πρόληψη πυρκαγιάς στο αυτοκίνητο

 

1.Φροντίστε ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας να είναι καθαρός και να μην υπάρχουν διαρροές λαδιών και καυσίμων. Συντηρείτε τακτικά το ηλεκτρικό σύστημα.


2.Τοποθετήστε τον πυροσβεστήρα εντός του θαλάμου των επιβατών και όχι στον χώρο αποσκευών, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, η επέμβαση να είναι άμεση.


3.Για την ασφάλεια σας και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου συγκοινωνιών, κάθε επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτει ένα πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως τύπου ABC (Ρα) 2 κιλών ή αντίστοιχης κατασβεστικής ικανότητας (8 Α, 34 Β), ενώ κάθε φορτηγό θα πρέπει να φέρει δύο πυροσβεστήρες των 6 κιλών του ίδιου τύπου (τρίγωνο και φαρμακείο είναι απαραίτητα για όλα τα αυτοκίνητα).

 

Γενικές πληροφορίες και αρχές πυροπροστασίας

1.Για να δημιουργηθεί ή να συντηρηθεί μια φωτιά απαιτούνται απαραίτητα τρεις παράγοντες: η καύσιμη ύλη, το οξυγόνο και η υψηλή θερμοκρασία.

2.Η φωτιά μεταδίδεται με τους τρεις ακόλουθους τρόπους:

με απευθείας μετάδοση της θερμότητας δια της αγωγής,

με ακτινοβολία,

με μεταφορά από την εκτίναξη καιγόμενων σωμάτων.

3.Είναι πιο εύκολο να αποτρέψετε μια πυρκαγιά παρά να την σβήσετε. Γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα καύσιμα και τα εύφλεκτα υλικά.

4.Για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά μια πυρκαγιά, πρέπει να διαθέτετε τον κατάλληλο τύπο πυροσβεστήρα. Κατά συνέπεια, για τη σωστή επιλογή του πρέπει να απευθύνεστε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα.

5.Για την αγορά του εξοπλισμού σας προτιμήστε εταιρίες οι οποίες διαθέτουν μόνιμη άδεια λειτουργίας, σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO  και πιστοποιημένα προϊόντα.

6.Με την ετήσια τακτική συντήρηση των πυροσβεστήρων σας, εξασφαλίζεται την σωστή λειτουργία τους σε περίπτωση ανάγκης, ενώ θα πρέπει να τους αναγομώσετε άμεσα μετά από οποιαδήποτε χρήση.